Oldalletöltések száma: 10621351
2020. január 26. vasárnap 11:52,
Vanda és Paula napja van.

Igen drága, ha valaki ilyen tejet reggelizik

szamarfejes asiaone com Manapság Magyarországon alig lehet látni szamarat, e kedves kinézetű, meglehetősen igénytelen, de nagy munkabírású állatot, pedig régen állítólag még szalámikészítéshez is használták a húsát, a tejét pedig sokan csodaszernek tartják. A belőle készült sajt ára mintegy 300 ezer forint, a szamártej literje pedig 12 ezer forintba kerül.

   A legenda szerint Kleopátra, ókori egyiptomi királynő naponta szamártejben fürdött és állítólag ennek köszönhette legendás szépségét. Az újabb keletű érdeklődés pedig azért is nőtt meg a szamártej iránt, mert kiderült, hogy Ferenc pápát szamártejjel táplálták csecsemőkorában – írta a The Telegraph korábbi cikke nyomán a Házipatika.com.

   A szamártej igen gazdag laktózban, ugyanakkor zsírszegény. Szakértők szerint az emlősök közül a szamár teje hasonlít leginkább az emberére. Az ENSZ állásfoglalása szerint a szamártejnek különlegesen jótékony hatása van az egészségre. A benne található fehérjék pedig azok számára is fogyaszthatóvá teszik, akik a tehéntejre allergiásak.
   A szamártej divatnak köszönhetően például Cipruson több olyan bolt is található, amelyekben szamártejből készült szappant, illetve más kozmetikumokat, szamártejlikőrt, szamártejből készült csokoládét árulnak. A szigetországban a szamártej termelésével és felhasználásával foglalkozó farmoknak különösen nagy forgalmuk van.
   Egy ilyen szamártej-feldolgozó farm dolgozói körében végzett felmérést Dr. Photis Papademas, a ciprusi műszaki egyetem munkatársa. A vizsgálati személyek rendszeresen fogyasztanak nyers szamártejet és az egészségügyi állapotukról kérdezték ki őket. Azt találták, hogy a szamártejfogyasztók, különösen a gyerekek körében kevesebben szenvednek asztmában, ekcémában, illetve egyéb bőrbetegségben.
   A szamártej antibakteriális hatású enzimeket, és antiallergéneket tartalmaz és ez mindenképpen jót tehet az egészségnek, elsősorban a bőr egészségének. Ugyanakkor a kutató arra is figyelmeztet, hogy egyelőre a hatás nem tekinthető bizonyítottnak, ehhez klinikai vizsgálatokra lesz szükség.
   A szamártejből a szakértők napi 60 ml fogyasztását javasolják. A szamártejnek nincs szaga, íze hasonló a tehén tejéhez, de egy kicsit édesebb – olvasható a Házipatika.com cikkében.