Oldalletöltések száma: 10619679
2020. január 23. csütörtök 12:08,
Zelma és Rajmund napja van.

Mesterséges intelligencia „kezében” a betegek szíve és az élete

szivbeteg baon huA legtöbben, bár hallottunk már a mesterséges intelligenciáról, keveset tudunk róla. Pedig Kínában már ők a tévébemondók, egyre több iparágban veszik el a robotokkal együtt a munkánkat és velük beszélgethetünk egyes szolgáltatók ügyfélszolgálati vonalán. Mint kiderült, akár még az életünket is megmenthetik.

   Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését, a rizikóbecslő rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában – olvasható a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika keddi közleményében.

Bővebben ...

Hűvös, sötét helyen tároljuk, vagy akár tegyük hűtőbe kenyerünket

kenyer peneszesPár napja arról írunk, hogy szabad-e a penészes ételeket megennünk, vagy azonnal dobjuk-e ki azokat a kukába. Szerencsére nem minden ételt kell kidobnunk, ugyanakkor az sem árt, ha megismerjük azokat a praktikákat, amelyekkel megóvhatjuk eledeleinket a penészedéstől.

   Jó, ha tudjuk, hogy a kenyérfélék és péksütemények már akkor sem fogyaszthatók, ha csak kicsit penészesek, mert szövetüket – ha nem is látjuk – már behálózta a penészgomba. Az Ízesélet.hu ad néhány tanácsot a penészedés elkerülésére.

Bővebben ...

Az agárdi filmes bérletet váltott a hollywoodi díjátadókra

wagner csabaAnnyi díja van, amennyi már gombócból sem kevés, írtuk két évvel ezelőtt, amikor az Agárdról Hollywoodba került hangmérnök újabb sikereiről számoltunk be. Wagner Csaba nem dőlt hátra, nem elégedett meg a korábbi hat Golden Reel díjjal, amelyről a hangmérnökök igen nagy többsége csak álmodhat és újabb kettőt zsebelt be a minap.

   Vasárnap este tartották a 67. Golden Reel Awards (Arany Tekercs-díj) díjátadóját a Los Angeles-i Bonaventure Hotelben. A hangszerkesztés kiemelkedő eredményeit elismerő ünnepségen 23 kategóriában díjazták a legjobbakat. A még mindig csak 34 éves sound designer (hanghatás-tervező) fiatalemberrel az internet segítségével készíthettünk rövid interjút.

Bővebben ...

Trükk, amivel légiesen könnyű lesz a rántotta

rantotta thedailymeal comRántottát még az is tud készíteni, aki azt sem tudja, hogy mi fán terem a főzés. A legegyszerűbb sült ételünk, amihez parányi zsiradék, néhány tojás és ízlés szerint só kell. Meg el kell találni a pillanatot, amikor elkészült a gyors ételünk. Na de lehet ezt mesterfokon is végezni.

   A rántotta elkészítésére szinte mindenkinek megvan a saját, jól bejáratott módszere. Sokan például tejet vagy tejszínt adnak hozzá, hogy kellemesebb legyen az állaga. A Thedailymeal.com szerint van azonban egy másik, kevésbé ismert szilárd összetevő is, amivel tovább fokozható a hatás – olvasható a Dívány.hu oldalon.

Bővebben ...

Ínyenc köret a sült zöldség, de könnyű elrontani

zoldseg sult chelseasmessyapron comMind többen szeretnének egészségesebben táplálkozni, mint tették korábban és emiatt többek között a burgonya és rizs helyett például sült zöldséget tesznek a hús mellé köretnek. A zöldség sütése nem igényel éppen magas iskolai végzettséget, mégis az ember könnyen odaégeti és dobhatja az egészet a szemétbe.

    A sütőben sült zöldség esetében jobban kijönnek az ízek, mint főzve, a belül puha, kívül pedig roppanós, karamellizálódott zöldségek nagyon finomak, de ahhoz, hogy tökéletes legyen az eredmény, érdemes megszívlelni pár tanácsot, illetve a gyakori hibákat elkerülni. Mindehhez a Reader’s Digest írása nyomán az Ízesélet.hu adott útmutatást.

Bővebben ...

A nyugdíjak „értékállósága” miatt sokasodnak az elszegényedő idősek

nyugdij keves felvidekma Bár a kormány – legalábbis saját propagandája szerint – megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, a valóságban a nyugdíjak évről évre veszítenek értékükből. Ez pedig különösen az alacsony nyugdíjjal rendelkezők leszakadását idézi elő és ezen még a kormányzatnak az elmúlt években a választáshoz kötött, vagy év végi adományai sem segítenek.

   Az elmúlt években egyre élesebben megmutatkozott a 2011-től bevezetett, kizárólag inflációhoz kötött nyugdíjemelés kedvezőtlen hatása, mivel ezzel párhuzamosan a bérek lendületesen emelkednek. Ennek eredményeként egyre szélesebbre nyílik az olló a fizetések és az időskori ellátások között – elemezte a kialakult helyzetet az Mfor.hu.

Bővebben ...

Tizenévesnek lenni sem könnyű

tizeneves eszik bbc comEgy tizenévest meglehetősen egyszerű táplálni. Legyen otthon elég édesség, rágcsálnivaló, üdítőital és persze készítse el az édesanyja minél gyakrabban a fiatal kedvenc ételeit. De, ha komolyan vizsgáljuk a kamaszok étkezési szokásait, gondjaikat, kiderülhet, hogy nem túl fényes a helyzet e téren.

    Egy nemzetközi, kérdőíves kutatássorozat négyévente majdnem 50 országban vizsgálja az iskolások egészséget befolyásoló szokásait. A legutóbbi, 2018-as adatfelvételt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végezték, nagyjából hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be, fele-fele arányban fiúkat és lányokat – olvasható a 444.hu portálon.

Bővebben ...

Magyart az űrbe

farkas bertalan atv huMindazok, akik életében hatalmas szenzáció volt látni az első űrhajóst, Jurij Gagarint, vagy követni az első és mindeddig egyetlen magyar, Farkas Bertalan űrbeli kalandjait, bizonyára sohasem felejtik el ezeket a történelmi pillanatokat, napokat. Meglehet, hamarosan újra lesz magyar ember az űrben. Legalábbis ez a terv.

   Az új évtized a magyar űrkutatás reneszánszát hozhatja el a kormány reményei szerint. Megduplázták a terület támogatását, a befektetésnek pedig egy mikróműhold-flotta, új kísérleti műszerek és egy önálló műhold felküldése mellett a legfőbb célja, hogy Magyarország öt éven belül embert küldjön az űrbe – írta az Euronews.com.

Bővebben ...

Még nyitva van egy ablak, de már nem sokáig

davosi forumÉvente egyszer egy gazdasági csúcstalálkozó keretében a svájci Davos-ban gyűlnek össze a legbefolyásosabb politikusok, üzletemberek, értelmiségiek és tudósok, hogy megvitassák a legfontosabb globális kihívásokat és azok megoldását.

   A január 21. és 24. között megrendezendő 50. davosi Világgazdasági Fórum előtt mutatták be a Globális Kockázatok című jelentést. Nem meglepő, hogy a világgazdaságra nézve jelenleg a környezeti tényezők és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt – olvasható a Hvg.hu hírében.

Bővebben ...

Az unióban a legtöbbet, közel tíz napot töltünk betegként kórházban

korhazi napok eurostatAzt a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy a magyar kórházak állapota kiváló lenne, sokkal inkább igaz a helyzetükre az orvos, ápoló és szakszemélyzet hiánya, az eszközök elavultsága, az épületek leromlott állapota. Bizonyára van ez alól is kivétel, mégis az intézményekben kezelt betegeknek többnyire ez a benyomásuk.

   Ezek után legalábbis meglepő, hogy az Eurostat által készített legfrissebb uniós statisztika szerint az EU jelenleg még 28 tagállama közül a magyarországi betegek töltötték a legtöbb időt kórházakban.

Bővebben ...

Kérdések, amelyeket meg kell válaszolnunk, mielőtt kutyás gazdák lennénk

kutya menhely infogyor huSzerencsére a szakemberek, állatvédők tanácsai értő fülekre találnak, hiszen mind többen hallgatnak rájuk, amikor kutyát akarnak a családjukba fogadni. Sokasodnak azok, akik inkább menhelyről választanak új családtagot, mintsem egy méregdrága tenyésztőtől, vagy rosszabb esetben szaporítótól vásárolnának.

   A család és a kutya boldogsága érdekében nagyon fontos egy olyan háziállat kiválasztása, amely megfelel a família igényeinek és az otthon adottságainak egyaránt. Van néhány kérdés, amelyet érdemes föltennie magának, aki befogadna egy kisállatot – tanácsolja a Háziállat.hu.

Bővebben ...

Nyersanyag lehet a megunt ruháinkból

textilhulladek polygiene comNapjainkban mind több szó esik a műanyaghulladékról, amelybe lassan belefullad az emberiség, és amelynek ellenszerét egyelőre az említett emberiség egyáltalán nem találja. A műanyag mellett számtalan más hulladék is keletkezik, például a megunt, vagy elhasznált ruháinkból.

   Az Európai Unióban évente 8 millió tonna textilhulladék keletkezik. Nem csak használt ruhaneműk, de lepedők, szőnyegek, függönyök, kárpitok és még számtalan más textiltermék elhasználódása miatt. E mennyiségnek jelenleg csupán ötödét hasznosítják újra, a többi szeméttelepeken végzi vagy elégetik – írta az Euronews.com.

Bővebben ...