Oldalletöltések száma: 9814064
2019. augusztus 17. szombat 15:17,
Jácint napja van.

Mindössze csak hat uniós országban nem volt erdőtűz tavaly

erdotuz erdotuz huAz erdők számtalan módon biztosítják a normális életet a Földön. A bolygó tüdejét jelentik, biztosítják a friss, tiszta, éltető levegőt, élőhelyet az állatok, rovarok számára, alapanyagot az építkezéshez, fűtéshez, és még számtalan más területen is szolgálnak bennünket. Az emberek általában szeretik is az erdőket, de mindig vannak, akik inkább az égő erdő látványára vágynak.

   Az erdőtüzek közös európai problémává váltak. A szezon egyre hosszabb, a lángok pedig egyre nagyobb területen terjednek el, és mindez gyakoribb és halálosabb. Az Aid Zone annak járt utána, hogy mi erre Európa válasza. Minderről az Euronews.com írt.

Bővebben ...

A hatalmas terhelés miatt az orvosaink jelentős része beteg

haziorvos residentdoctorsbc caIgen sajnálatos tény, hogy aki ma az egészségügyben szeretne boldogulni, orvosként ápolóként, asszisztensként dolgozni, akkor a nagy fizikai, idegi terhelés, nagy felelősség, stresszes életvitel mellett azt is tudomásul kell vennie, hogy ez a hivatás többnyire nem jár együtt a jó egészséggel, hosszú élettel.

   Dr. Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke kollégáival folyamatosan vizsgálja a dolgozók lelki és fizikai állapotát. Az Elitmed.hu és Drportal.hu portálokon megjelent összegzés szerint nagyon is sötét képet kaptak az orvosok várható élettartamáról.

Bővebben ...

Könyvet írt a doktor

csiakgyula facebookAz orvosok aktív résztvevői életünknek, rajtuk (is) múlik, hogy hogyan és meddig élünk, milyen az egészégi állapotunk, az életminőségünk. Mégis sokszor csak a fehér köpenyt látjuk és nem a benne lévő embert, pedig többnyire az orvosok tevékenysége, élete is kész regény. Hamarosan olvashatunk is egy ilyen regényes életről szóló kötetet.

   Közel fél évszázada gyógyít háziorvosként, sportorvosként, közismert feltalálóként, tanulmányok szerzőjeként, a különböző orvos-sportesemények szervezőjeként, szereplőjeként és otthon van a keleti orvoslás területén is a sokak által ismert és tisztelt dr. Csiák Gyula. A kiváló szakember a fél évszázados vidéki háziorvosi pályájának történéről írt könyvet – tudta meg a Média24.hu.

Bővebben ...

Ettől lehet sikeres a társkeresés

tarskereses onlineAkinek nincs ilyen jellegű igénye, vagy már messze túl van rajta, talán meg sem érti, hogy milyen nehéz ma egy fiatalnak megtalálnia a társát. Jól mutatja mindezt a társkereső oldalak, alkalmazások hatalmas fogalma, de kiderül ugyanez a családon, baráti körön belül folytatott beszélgetésekből is. Lehet, hogy egy jó fotó mindezen képes lenne változtatni?

   A kutatók kiderítették, milyen fotók szükségesek a társkeresőn ahhoz, hogy felfigyeljenek a felhasználók a profilra – írta a Femina.hu.
   

Bővebben ...

Mamahotel és papabank

mamahotel 1Többször is foglalkoztunk már eddig a mamahotelekkel, vagyis azzal, hogy a fiatal emberek jelentős része nem akar kijelentkezni a mamahotelből, a családi otthonból. Ennek számtalan oka lehet, például anyagi, vagy kényelmi meggondolás is állhat a háttérben.

   Miközben sok országban már a fiatalok is beszállnak a családi költségvetésbe, Magyarországon még mindig rengetegen élnek a mamahotelben, és a szülők még pénzzel is támogatják őket. Vannak, akiknek több tízezer forint csurran-cseppen havonta – írta a Pénzcentrum.hu.

Bővebben ...

Ősi galaxisok tucatjainak felfedezése írja át ismereteinket az univerzumról

galaxisok osik space com A világűr méretét emberi léptékkel és mércével felfogni is alig lehet. Ha csak arra gondolunk, hogy a mi galaxisunkban, a Tejútrendszerben a fény majd’ 98 ezer évig száguld, hogy átérjen az egyik végéből a másikba, vagy, hogy becslések szerint 100-400 milliárd (!) csillag található benne, akkor már könnyen eltévedhetünk az egész univerzum értelmezésében.

   Hogy tovább nehezítse a nagy végtelen megértését, a közelmúltban japán kutatók harminckilenc, korábban láthatatlan, hatalmas ősi galaxist fedeztek fel. Ez az első eset, hogy ennyi galaxist fedeznek fel egyszerre.

Bővebben ...

Sok százezerbe is kerülhet egy rosszul sikerült tankolás

uzemanyag jeloles trans info huOktóberben lesz egy éve, hogy megváltozott az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban, ez pedig azt jelenti, hogy az egyes üzemanyagfajtáknál a korábbiaktól eltérő jelölések léptek életbe. Ez különösen azoknak jelent gondot, akik ritkábban tankolnak, de még rutinos autóssal is előfordulhat, hogy  mást tölt autója tankjába, mint kellene.

   A benzinnek E5, E10 és E85 lett a jele attól függően, hogy milyen oktánszámúról van szó, a dízelek esetében pedig B7, B10, XTL lett a jelölés. De vajon mi történik az autóval, ha figyelmetlenül benzint töltünk dízeles autónkba, vagy fordítva? A Hvg.hu szerint mindez nem jelent feltétlen katasztrófát.

Bővebben ...

Gyorshajtás-ellenőrzés van a héten, de nem csak ezért érdemes csökkenteni a sebességet

trafipaxA legtöbb közúti baleset a nem megfelelően megválasztott sebesség, vagyis a gyorshajtás miatt következik be. A korszerű, többnyire nagyon erős motorral felszerelt járművek szinte kényszerítik az arra hajlamos vezetőket, hogy akkor is gyorsan vezessenek, ha éppen semmi sem sürgeti őket.

   Más európai országokhoz hasonlóan hazánkban is augusztus 12-én, hétfő reggel kezdődik, és augusztus 18-án vasárnap estig tart a TISPOL (European Traffic Police Network) „Speed” megnevezésű akciója, amely a nevéből adódóan alapvetően a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművezetők felderítésére és büntetésre irányul – írta a Baleset-megelőzés.eu.

Bővebben ...

Sorra épülnek a műfüves pályák, pedig lehet, hogy hamarosan betiltják azokat

mufuves palyaA labdarúgás a világ legnépszerűbb és legtöbbek által művelt sportága, amelyhez nem kell más, mint egy sík terület, néhány játékos és persze egy labda. Ennek fejlettebb változata az, amikor egy erre épített füves, vagy műfüves pályán játszák a futballt a sportolók. De míg a füves pálya építése és karbantartása sokba kerül, addig a műfüves sokkal olcsóbb.

   Emellett időjárástól függetlenül egész évben használható. Ezért is sokkolta a műfüvön játszókat a hír, miszerint a gumigranulátumos pályák rákkeltőek. Hazánkban sok műfüves pálya van, a velencei-tavi településeken is található jónéhány. Az Európai Vegyianyag-ügynökség azt javasolta, hogy 2022-re tiltsák be az ilyen egészségkárosítónak bélyegzett pályákat – tudta meg az Infostart.hu.

Bővebben ...

Három évtizede még csak filmfantázia volt, mára valóság lett a robotzsaru

robotrendor globaltimes cnA robotok már a spájzban vannak, mondhatjuk a mindmáig emlékezetes és szórakoztató film, A tizedes meg a többiek híres mondata nyomán arra a hírre, hogy Kínában munkába álltak az első robotzsaruk.

   Kína első robotjárőrei az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban álltak szolgálatba a héten. A hantani közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust – írta a Global Times című, angol nyelvű kínai hírportál.

Bővebben ...

Úgy pislog és könnyezik a műszem, mint az igazi

muszem cnet comEgy-két nappal ezelőtt látott napvilágot a hír, miszerint skót kutatók egy olyan mesterséges nyelvet fejlesztettek ki, amely képes ízlelés útján megmutatni, hogy melyik whisky hamisítvány, melyik igazi, most meg egy műszem kifejlesztéséről érkezett hír. Ha igy fejlődik a technológia, hamarosan gépek látnak, hallanak, ízlelnek majd helyettünk.

   A Pennsylvaniai Egyetem biomérnökei emberi szaruhártyasejteket is beépítettek abba a műszembe, amely az eddigieknél sokkal tökéletesebben imitálja a valódi látószervet – írta a Qubit.hu.

Bővebben ...

Rekordszámú evezőst várnak a sukorói világbajnokságra

evezos palya celtorony facebook vvsiTöbbnyire csak a bennfentesek, a sportág elkötelezett hívei tudják, hogy Magyarország, azon belül a Velencei-tó már volt helyszíne egy evezős veterán, vagy masters világbajnokságnak, mégpedig 1996-ban. Akik akkortájt születtek már felnőtt emberek, akik akkoriban versenyeztek, ma már a veteránok között állhatnak rajthoz. Éppen egy hónap múlva ez meg is történhet.

   Az Evezős Masters Világbajnokság szeptember 11-i rajtjáig gyakorlatilag újjá kellett építeni a versenypálya partszakaszát. Ennek egyik, sok évtizede nagyon várt része volt a part rézsűs, hullámelnyelő kialakítása, emellett aszfaltozott út is épült a pálya mellett.

Bővebben ...