Oldalletöltések száma: 10545124
2019. december 12. csütörtök 17:38,
Gabriella napja van.

Nyomozás százezer tonna sitt miatt

Nem építési törmelék, hanem föld lerakására adtak engedélyt Velencén. Csak később derült ki, hogy mást vittek oda a vállalkozók teherautói.

   A terület nagyobb része az autópálya és vasútépítésből származó anyaggal van feltöltve. A Levegő Munkacsoport tett feljelentést a tóparton lerakott és szennyezett sitt miatt, még tavaly októberben.

   A Velencei-tó mellett húzódó vasútvonalat jelenleg is felújítják. A bontási munkálatokon már nagyrészt túljutottak az építők. A velencei önkormányzat időközben elszállíttatta a hulladék egy részét. A környezetvédelmi felügyelőség szerint azonban ez nem elég: az eredeti állapot helyreállítására kötelezték az önkormányzatot, de ez ellen a város fellebbezett.
   - Nyolc gazdasági társaság ellen indítottunk eljárást, néhánnyal szemben a bírság a több tízmillió forintot is elérheti – mondta Benyovszki Judit, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség sajtóügyintézője.
   A környezetvédelmi hivatal szerint nemcsak a Velencei-tó mellett, de Fejér, Tolna és Veszprém megye több pontján is leraktak engedély nélkül törmeléket, összesen 100 ezer tonnát. Az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomoz.