Oldalletöltések száma: 9814053
2019. augusztus 17. szombat 15:17,
Jácint napja van.

Megunták a gólyák az idei vacak nyarat

golyak egeszsegemre comKedvenc madaraink, a gólyák idén jószerével csak udvariassági látogatást tettek Magyarországon, hiszen alig töltöttek itthon pár hónapot és máris indultak vissza telelőhelyeikre. Mindennek oka az időjárás.

   Augusztus rendszerint megkezdődik a gólyák vonulása a téli telelőhelyeik irányába, idén azonban jóval a megszokott idő előtt, közel egy hónapja már útnak indultak hosszú vándorútjukra az első egyedek, tájékoztatta a 24.hu-t a dömösi madármentő állomás vezetője, Márton András.

Bővebben ...

Még ötven év és már csak mutatóban lesznek gerincesek az erdőkben

erdei allatok puzzle huKözhelyszámba megy az a megállapítás, hogy egészen más világban élünk, mint éltek szüleink, nagyszüleink. Ez nem csak a sokszorosára szaporodott emberi népesség, a technika látványos és már-már szinte követhetetlen fejlődése és a klímaváltozás miatt van így, hiszen jószerével minden generáció más világban él, mint elődjeik, hanem mert a változás soha nem volt ennyire drasztikus, mint napjainkban.

   E változás egyik jele, hogy több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Bővebben ...

Hosszútávú előnyei vannak a meccsnézésnek, de a kedvenc csapat veresége nem az

foci szurkolok dailystar co ukOlyan kutatási eredményről találtunk hírt az interneten, amelyre sok férj hivatkozhat majd, ha felesége kiakad azon, hogy ő már megint meccsre megy. Mert, ha a feleség megtudja, hogy élete párjának egészsége múlik a rendszeres meccsnézésen, bizonyára máskánt áll majd a dologhoz. Bár lehet, hogy kúraként a meccsek helyett a mosogatást ajánlja majd.

   A Leedsi Egyetem kutatói idén tavasszal azt vizsgálták meg, milyen hatással van egy emberre, ha leül és végignéz egy kilencven perces labdarúgó találkozót. Az egyetem kutatói olyan megállapításra jutottak, amelyről minden futballszurkoló álmodik. Egészséges ugyanis focimeccset nézni, szurkolni – írta a Cnn.com.

Bővebben ...

Itt az ideje elfelejteni a szundigombot

alvas szundi gomb nypost comA modern ébresztőórákon, nem is beszélve az okostelefonokról, már mindegyikben megtalálható a szundigomb, amellyel a reggelente nehezen ébredő ember újabb néhány percre visszazuhanhat a pihentető alvásba. De, mint kiderült, ennek a használata sokkal többet árt, mint amennyi jót tesz.

   A szakemberek szerint a visszaalvásnak kifejezetten rossz hatása lehet az egészségünkre, és nemhogy kipihennénk magunkat ezekben a lopott pillanatokban, hanem még fáradtabban, kimerültebben kelünk fel. Az okokról a Házipatika.com írt.

Bővebben ...

Vannak nagyon korán ébredő emberek, de ez korántsem jó nekik

alvastipusok chronobiology comAz embereket nagyjából két csoportra lehet osztani. Egyik csoport, a bagoly típusúak tagjai jól bírják a későn fekvést, de alig tudnak reggel felébredni, a másik csoportba tartozók, a pacsirták pedig már koraeste álmosak, de nagyon korán, frissen tettre készen ébrednek fel. Ez utóbbiak között vannak, akinél ez már kóros mértéket is ölt.

   A Sleep tudományos folyóiratban megjelent, az UC San Francisco vezetésével készített tanulmány szerint az úgynevezett előrehozott alvásfázis szindróma háromszáz felnőttből legalább egyet érint, írja az Origo.hu.

Bővebben ...

A halolaj sokat segít, az omega-3 kapszula már kevesebbet

halolaj heartfoundation org auAlig több mint egy évvel ezelőtt egy nagyszabású kutatás adatai láttak napvilágot és ennek híre sokakat lesújtott, mert kiderült, nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők. Most tovább romlott az omega-3 presztízse.

   Nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel egy hosszú távú, nagy szabású amerikai kutatás szerint – írta a Napidoktor.hu.

Bővebben ...

A legmelegebb június után az idei volt a legforróbb július is

erdotuz sziberiai themoscowtimes comVannak magukat megrögzötten tartó elméletek, annak ellenére, hogy a tények nagyon is mást mondanak. Sokaknak nehéz elmagyarázni a 21. század második évtizedének végén is, hogy a Föld nem lapos, a Holdra 50 éve valóban leszálltak az űrhajósok és hogy olyan klímaváltozás, felmelegedés megy végbe, amely nemsokára élhetetlenné teszi a planétánkat.

   A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, ráadásul egy, a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Bővebben ...

Aki jót akar magának, ne hagyja ki a fontos vizsgálatokat

szemnyomasmeres visionaware orgNagy valószínűséggel a lakosság igen kis részét teszik ki azok, akik szívesen mennek orvosi vizsgálatra. Az ellenkezőjének sokféle oka lehet, a várakozással eltöltött hosszú óráktól kezdve az esetenként kellemetlen vizsgálatokon át, az eredménytől való félelemig, pedig ha sokáig egészségesek akarunk lenni, el kell járnunk szűrésekre.

   A klasszikus népegészségügyi szűrések mellett vannak olyan vizsgálatok, amelyekre bizonyos időközönként szintén célszerű elmenni, hiszen ezzel időben fel lehet ismerni a kezdődő betegségeket – gyűjtötte ezeket csokorba a Házipatika.com.

Bővebben ...

Nincs remény, már támad a márványos poloskák második generációja

marvanyospoloska azsiaiMindenevők és nincs természetes ellenségük a mindent ellepő bevándorlóknak, írtuk tavaly annak nyomán, hogy mind többen panaszkodtak a poloskainvázióra, miközben az egyenkénti összeszedésük és legyilkolásuk helyett nem találtak egyetlen megelőzési, védekezési lehetőséget sem.

   Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki a márványos poloskák második generációja, az invázió tehát nem hagyott alább – mondta el az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

Bővebben ...

Gyógyszerek nélkül is csökkenthető a koleszterinszint

koleszterin unipolbanca itA koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozó szerves vegyület, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek felépítésében. Belőle képződik a testünkben található sok, az élethez nélkülözhetetlen alkotórész, többek között számos hormon. A koleszterin a májban képződik, illetve táplálék útján is bekerül a szervezetünkbe.

   A koleszterin bomlása során a májban epesavak keletkeznek, amelyek az emésztő traktusba jutnak és a zsírok lebontásához nélkülözhetetlenek. A jó koleszterinszinthez hozzájárul a megfelelő életmód, például a megfelelő táplálkozás, de néhány viszonylag egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a túlzottan magas koleszterinszintünk.

Bővebben ...