Oldalletöltések száma: 10400858
2019. október 16. szerda 17:02,
Gál napja van.

Csúnya bajok lesnek az ezredfordulós generációra

psziochotikus betegsegek webmd comAz emberi tudás oly sok más területhez hasonlóan, a gyógyításban is látványosan fejlődik, még akkor is állíthatjuk ezt, ha jó néhány olyan kór van a nagyvilágban, amely mindmáig gyógyíthatatlan. Most kiderült, hogy nem lehet megállás a fejlődésben, mert a mai negyven alattiakra sok kórság les életük során.

   A Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) összegyűjtötte azoknak a betegségnek a listáját, amelyek leginkább veszélyeztetik az ezredfordulós generációt – írta a Healthline.com cikke alapján a Házipatika.com. Ennek a nemzedéknek a születését az 1970-es évek vége és a 2000-es évek eleje közé teszik.

Bővebben ...

Meglehet, hamarosan a homoki prérifüvet nyírhatjuk majd a kertünkben

homoki prerifu flickr comA klímaváltozás miatt mind többször kell beszámolnunk az addig még mifelénk ismeretlen inváziós növény és rovarfajok megjelenéséről, amelyek az őshonos fajokat is veszélyeztethetik és esetenként betegségeket is terjeszthetnek.

   Egy új, veszélyes észak-amerikai inváziós faj, a homoki prérifű egyre jelentősebb hazai elterjedését vizsgálják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Debreceni Egyetem (DE) Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Bővebben ...

Tüsszentést megelőző praktikák közúti balesetek elkerülésére

tusszentes mithilaconnect comjpgNyitott szemmel nem tüsszentünk, írtuk a minap egyik cikkünk címében, amelyben a tüsszentéssel kapcsolatos érdekességekről esett szó, A csukott szemmel tüsszentés komoly veszélyt jelenthet, ha autót vezetünk.

   Úgy tűnik, hogy az orr évente több millió közúti baleset okozója is lehet. Az orrnyálkahártya irritáció miatt elindított láncreakció három ponton támadja a kormány mögött ülőket: reflexes szemlehunyás, kezek elrántása a kormányról és kizökkenés a vezetői szerepből – olvasható a Drportal.hu írásában.

Bővebben ...

Nem mindegy, mikor mérünk és hogy mennyit

vernyomasmeres otthon 001Ifjabb korban, hacsak nincs valamilyen ezzel kapcsolatos betegsége az embernek, igen ritkán találkozik a vérnyomásméréssel, viszont ahogy korosodik valaki, úgy kell mind nagyobb figyelmet fordítania erre és gyakrabban mérnie, vagy méretnie a vérnyomását. Nem árt megismerkedni a mértékekkel.

   A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekapcsolódnak az emberek fejében, ráadásul mindkettőt szokta is ellenőrizni az orvos. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a Webbeteg.hu oldalon elmagyarázta a különbséget és eloszlatta a tévhiteket.

Bővebben ...

Ahelyett, hogy eltűnt volna a Földről, újra támad a gümőkór

tuberkulozis ziarhargita roA 20. század legelején Magyarországon a halálesetek 25%-át a tbc, a tuberkulózis, vagy más néven gümőkór okozta. Emiatt világszerte Morbus hungaricus-nak, vagyis magyar betegségnek nevezték azt a kórt, amely a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt.

   Ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a tbc kórokozójával, amely tartós köhögéssel, kimerültséggel, súlyvesztéssel is jár. De miután ezek nem egyértelmű jelek, még napjainkban is hárman halnak meg percenként a gümőkórnak is nevezett betegségben világszerte.

Bővebben ...

Pár év múlva akár vissza is fiatalodhatunk majd, ha akarunk

visszafiatalodas drkurgis comAki szeretne sokáig fiatal maradni most új reményt kapott. Mert bár sokak bíznak abban, hogy ők örök életet fognak élni, eddig ez még senkinek sem sikerült, ráadásul a szép fiatal és dolgos középkorúságot jelentő évek gyorsan elszálnak, az emberek pedig megöregszenek. Talán belátható időn belül már visszafiatalodhatnak majd, akik akarnak.

   Több egyesült-államokbeli és egy kanadai intézet közreműködésével végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett rekombinációs (a meglévő tulajdonságokat kialakító örökítő tényezők újrarendeződése) emberi növekedési hormon (rhGH) epigenetikai szempontból képes visszafordítani az öregedést – írta az Arsratio.hu.

Bővebben ...

Gyermekeink, unokáink már arany árában veszik majd a kenyeret

buza foodbusinessnews netBár az idei nyarunk nem volt kibírhatatlanul meleg, mint volt több korábbi esztendőben, mégis az elmúlt teleken is éreztük, hogy megállíthatatlanul melegszik a légkör. A tudósok szerint ennek pár évtized múlva már igen súlyos következményei lesznek, sőt vannak, akik szerint már ehhez évtizedeink sincsenek.

   Mindez erőteljesen kihat majd a mezőgazdaságra, állattenyésztésre, így az élelmiszereinkre is, olyannyira, hogy mindennapi kenyerünk kerül ezáltal veszélybe. A kutatók szerint 70-80 éven belül a búzatermő területek akár 60 százalékát is sújthatják egyszerre aszályok – olvasható az Agroinform.hu oldalon.

Bővebben ...

Időben kellene segíteni a pszichiátriai betegeknek, hogy ne legyen oly sokszor késő

mentalis beteg irishtimes comSajnálatosan sok embertársunk küzd mentális problémákkal, olyan kínzó érzésekkel, amelyekre nem találja a válaszokat és a megnyugtató megoldást, ezért lemond a legfontosabbról, az egyszeri és megismételhetetlenről, az életről, amelynek önkezével vet véget.

   Hazánk sokáig élenjárt az öngyilkosságok számában és bár javult e téren a helyzet, még mindig sokan választják bajaikra e végső megoldást. Minden év október 10-e a Lelki Egészség Világnapja, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A témáról a Mok.hu írt.

Bővebben ...

A magyarok hetven százaléka D-vitamin-hiányban szenved majd a tél végére

dvitamin napEgy ideje mind nagyobb hangsúlyt kap a D-vitamin az egészségünk megtartásában. Míg korábban az emberek a C-vitaminnak tulajdonítottak kiemelkedő egészségvédő szerepet, mára felváltotta ezt a megfelelő, napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) mennyiségű D-vitamin bevitelének szükségessége.

   Tavasztól őszig nincs is ezzel komolyabb gond, hiszen az emberi szervezetben már egy félórás napon tartózkodás során elegendő D-vitamin keletkezik, de mostanra olyan számottevően lecsökkent a napsütéses órák száma, hogy oda kell figyelni a D-vitamin bevitelére, amely történhet a megfelelő táplálkozással is.

Bővebben ...

Enyhítettek a megítélésén, de azért nem árt visszafogni a vörös húsok fogyasztását

husokVannak komoly húsevők, akik imádják a különféle marha, sertés, vagy éppen birkahúst. Őket jó ideje riogatják a szakemberek azzal, hogy az ezekre az állatoka jellemző úgynevezett vörös húsok ártanak az egészségnek. Bár a vörös húsok fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának valószínűségét, egyúttal különböző tápanyagok fontos forrásai is.

   Iránymutatásként eddig azt javasolták, hogy érdemes heti 500 grammnál kevesebb vörös húst enni. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi – áll az MTI hírében.

Bővebben ...