Oldalletöltések száma: 10619673
2020. január 23. csütörtök 11:50,
Zelma és Rajmund napja van.

Legtöbbször azonnal a kukában a helye, máskor menthető a penészes étel

peneszes kenyer femina huA legtöbb ember ellenségesen tekint az ételen található penészre és ebben többnyire igazuk is van. Ugyanakkor, ha belegondolunk, hogy a penész adhat nekünk különleges csemegéket is, mint például a nemes penészes sajtok, akkor már el kell gondolkodnunk az ember és penész kapcsolatán.

   Egyes penészfajták mycotoxint, gombamérget termelnek és szabadítanak fel az ételben, ami idővel betegségeket okozhat. A legtöbb penészes ételt egyszerűen ki kell dobni, más ételeket viszont megmenthetünk és az érintetlen részeket mindenféle egészségügyi kockázat nélkül felhasználhatjuk – olvasható a Livescience.com oldalon.

Bővebben ...

Fájdalom, amit az emberek többsége legalább egyszer biztosan megtapasztal

lumbago hazipatika comAkinek még nem volt idegbecsípődése a derekában, nem maradt kétrét görnyedve és fájdalomtól jajgatva, az nem tudja, miről van szó. Aki viszont már egyszer is belekóstolt e sérülésbe, az attól kezdve másként tekint minderre.

   A közhiedelemmel ellentétben korántsem a becsípődés jelenti a legfőbb gondot. A hirtelen kialakuló, jellemzően néhány nap, rosszabb esetben egy-két hét alatt elmúló fájdalom csupán az egyik legelső figyelmeztető jele a gerincet érintő elváltozásoknak, amelyek megfelelő kezelés hiányában súlyos betegségekhez vezethetnek – elemezte az okokat a Webbeteg.hu.

Bővebben ...

Sokat gyalogolnak majd azért, hogy megtudják, hány sas él hazánkban

parlagi sas wikipediaEgy városlakó élete során talán sohasem, de még az erdők, mezők közelében élők is csak nagy véletlenül találkozhatnak hazánkban sassal, pedig mint kiderült, élnek e fenséges madarak közül jó néhányan mifelénk is. Azt viszont, hogy hány példány található hazánkban ezekből a ragadozó madarakból, csak sasszámlálással tudják meghatározni.

   Az idén már 17. alkalommal szervezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az országos sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását januárban.

Bővebben ...

Étkezési szokásainkon is múlik vesénk állapota

vesebetegseg aidsmap comAkinek még nem volt baja a veséjével, észre sem veszi, hogy e létfontosságú szerve egyáltalán létezik, akinek viszont megbetegszik, megtapasztalhatja annak minden hátulütőjét. Éppen ezért nem árt azoknak is nagyon figyelniük veséjük állapotára, akik ma még makkegészségesek.

   A vesék, illetve a mellékvesék egészsége kulcsfontosságú egész szervezetünk működése számára. Befolyásolja az anyagcserét, a méregtelenítést, a hormonrendszert, éppen ezért fontos tudni, hogyan táplálkozzunk a megóvása érdekében – hívta fel rá a figyelmet a Házipatika.com portál.

Bővebben ...

Több tizedfokot hűltünk másfél száz év alatt

lazmeres livescience comHa ma valaki azt mondja, hogy 37 fok a testhőmérséklete, akkor bizonyára figyelmeztetik a környezetében, hogy figyeljen magára, mert hőemelkedése van. De nem volt ez mindig így, mint kiderült, egy ideje megváltozott az emberek testhőmérséklete.

   Carl Reinhold August Wunderlich német orvos határozta meg a 19. század közepén a normál testhőmérsékletet. A leírások szerint ehhez több mint egymillió hőmérsékletmérés adatait átlagolta, és határozta meg, hogy az egészséges ember testhőmérséklete 37,0 Celsius-fok – írta az Index.hu.

Bővebben ...

Aki színházba, kiállításra, múzeumba jár, sokáig fog élni

kiallitas latogatok visitstaugustine comArról már mi is írtunk, hogy bizonyos sportágak rendszeres művelése évekkel, vagy akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja a sportemberek életét, most meg arról kaptunk hírt, hogy a kultúra is növelheti az élettartamunkat. 

   Tizennégy évig figyelték a kutatók az ötven év felettieket és arra jutottak, hogy tovább él, aki több kultúrát fogyaszt. Már az is jót tesz, ha évente egyszer elmegyünk egy múzeumba – írta a Fidelio.hu.

Bővebben ...

Ha eddig nem gondolták volna, most kiderült, veszélyes a hideg a szívbetegekre

infarktus hidegben articles mercola comAzt már megszokhattuk, hogy ha kánikula közeledik, a hatóságok, egészségügyi szakemberek figyelmeztetik az időseket, betegeket, hogy ne tartózkodjanak hosszan a szabadban, mert súlyos veszélyek leselkednek egészségükre. Most kiderült, a hidegnek a megfázáson, fagyáson túl is megvannak a maga veszélyei.

   Komoly összefüggést találtak a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halál és a lehűlések között – mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékének vezetőhelyettese szerdán az állami hírtévé egyik műsorában.

Bővebben ...

Ha ön tudatosan kevesebb húst eszik, mint korábban, flexitarian lett

flexitarianus nosalty huTombol a már eddig fél Magyarországnyi területet letaroló tűz Ausztráliában, amelyről mind több szakember véli úgy, ez már a klímaváltozás miatt következett be. Eközben terjed egy újfajta táplálkozási szokás, amellyel állítólag megmenthetnénk a bolygónk klímáját.

   A kutatók szerint a világ megmentéséhez elengedhetetlen a húsfogyasztás drasztikus csökkentése, de ahhoz több tényező megléte is szükséges. Ehhez lehet jó módszer a sokfelé terjedő flexitarianizmus – írta a Theguardian.com cikke alapján az Élőbolygónk.hu

Bővebben ...

Nemcsak fájdalmas, de komoly baj is lehet a macskakarmolásból

macskakarmolas eu usatoday comA macskákat tartókat sokszor arról lehet felismerni, hogy kézfejük tele van karmolásnyomokkal. Természetesen nem mindegyik, de tény, hogy még a legbarátságosabb cicus is odakap akár csak játékból is gazdája kezéhez és máris szép jelet hagy rajta. De vajon a házi macska karmolása jelenthet veszélyt?

   Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetnek a macskatartók apróbb sérüléseket. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat úgynevezett macskakarmolási betegség tünete is lehet – olvasható a Kamaszpanasz.hu írásában.

Bővebben ...

Késleltethetjük az öregedést, de nem biztos, hogy így megéri

Seves ivas dohanyzas dailymail comokan félnek az öregedéstől, bár az öregkor feltétlen érdeme, hogy azt legalább megéri az az ember, aki öreg lesz. Sokaknak ez nem adatik meg. Az öregedést mai ismereteink szerint nem nagyon lehet elkerülni, de mint kiderült, siettetni annál inkább.

   Ariel Ostad, az Amerikai Dermatológiai Akadémia tudósa állította össze azt a listát, amelyben olyan ételeket és italokat sorol fel, amelyek bizonyíthatóan öregítik a testünket, bőrünket és károsítják a fogazatot – olvasható a Sokszinűvidék.24.hu oldalon.

Bővebben ...